Икономично отопление с котли за локално парно

Отопление с кои видове горива е най-икономично?

Търсейки отговор на въпроса „кое е най-икономичното отопление“ можем със завидна лекота да посочим, че твърдото гориво предоставя най-евтината топлина спрямо всички останали източници. Когато говорим за икономия обаче, понякога се оказва, че началната инвестиция за една иначе много икономична система не би могла да се изплати в продължение на 10 или дори повече години.

Но икономията не е единствения фактор при взимане на решение, тук както и в много други сфери на живота се намесва дилемата „комфорт или икономия“. Бихме ли пожертвали частица икономичност за сметка на по-голямо удобство, къде е границата и какви са нашите специфични нужди?

Отговори на тези въпроси можете да дадете само вие, но за да ви помогнем, ви предоставяме информация за всеки от масовите енергийни ресурси използвани за домашно отопление, така че да направите информиран избор.

Търсите икономично отопление за вашия дом?
Предлагаме ви Котли STROPUVA – революционна технология, вече и в България!
котли Термо Стропува

  • 200кг въглища на едно зареждане, с които работи до 133 часа – почти 1 седмица!
  • 1 почистване на седмица е достатъчно, като котела може да работи без постоянно наглеждане.
  • Различни видове твърдо гориво – дърва, въглища, брикети, пелети, торф и стърготини.

Благодарение на контролираното изгаряне на горивото, котлите STROPUVA осигуряват изключителна икономия. Убедете се сами, като разгледате техническите характеристики на котел STROPUVA.
Изключително лесна поддръжка, опростена конструкция и качествени материали за изработка – всичко това прави котлите STROPUVA най-добрия избор за отопление на къща.

Видът на горивото е от ключово значение за разходите ви за отопление. Нека разгледаме какви са възможностите, които стоят пред нас .

1. Отопление на Дърва

Дърва за отопление

Дърва за отопление

Дървата и въглищата се борят за първото място като най-евтин ресурс за отопление, но това до голяма степен зависи какво е качеството на суровината, а и на каква цена може да си я набавите. Отоплението на дърва излиза приблизително два пъти по-евтино от отоплението на газ.

Друг ключов фактор при изгарянето на дърва е КПД на котела и на отоплителната ви система за локално парно. По-ниска ефективност на процеса се транслира в по-голям разход на твърдо гориво, за да се достигне и поддържа определена температура.

Различните видове дървесина отдават различно количество топлина. Бук, габър, дъб са добър избор, ако възнамерявате да се отоплявате главно с дърва. Борът е често срещан, макар да има не толкова добри характеристики за продължителна употреба. Характерно за него е, че изгаря в котела доста по-бързо, но за това време поддържа много висока температура, защото има голямо съдържание на смола, това обаче създава предпоставки за отлагане на катран и креозот по стените на комина, а когато той се запали има риск от пожар.

Цените на дървата като правило са по-ниски извън отоплителния сезон. Така предвидливите домакини могат да спестят от 15 до 20%, ако се запасят предварително.

Дърва за огрев

Дърва за огрев

Купувайте дървата на тон, а не на кубик! Масово се лъже по складовете и се продават палети с размери по-малки 1х1х1 метър. Изрично изисквайте цена на тон, за да не останете излъгани. Питайте откъде са дървата и кога са получили доставката. Неправилно съхранявани дърва имат високо количество влага, а това неизбежно намалява КПД-то на системата ви за отопление.

Камини с водна риза, печки за отопление и други системи на дърва не могат да си съперничат като ефективност с модерните котли на твърдо гориво. Повечето съвременни котли за парно при подходяща система постигат КПД в рамките на 75-85%, но и при тях присъства неудобството от постоянно зареждане на гориво на всеки 4-8 часа. Котлите STROPUVA са лишени от това неудобство и функционират д0 36 часа с едно зареждане на дърва, и до 133 с едно зареждане на въглища! Разберете повече тук.

Котел за парно Стропува напълнен догоре с дърва (дъб,бук) топли домът ви в продължение на над 30 часа без нужда от зареждане! Това е ключовия фактор, който ги превръща в най-икономичната система за отопление на пазара. Така вие не просто няма нужда да се занимавате с зареждането на системата толкова често, а и намалявате няколко пъти тези моменти на „неефективност“ достигайки нива на икономия и удобство, непостижими за други отоплителни системи на българския пазар.

2. Отопление на въглища

Въглища за отопление

Въглища за отопление

Предимство на въглищата спрямо дървата е по-високата им плътност. Това позволява в котела на твърдо гориво да се сложи значително по-голяма маса заемаща същият обем, а това от своя страна позволява дълго горене без намеса и без многократно загуба на ефективност при разпалване. С обикновен котел на твърдо гориво този процес може да трае 2 дни, а при по-добра изолация на дома ви дори повече. За разлика от тях котлите за локално парно на литовската компания Стропува при зареждане догоре с качествени въглища, горят в продължение на повече от 5 дни! Тази резултати не са спекулация, а са потвърдени чрез многократни тестове в продължение на 10 години.

За категоричен победител в битката за първото място като най-евтина топлинна енергия не може да се говори, дървата и въглищата са на кантар. Тук въпроса се измества до това каква е най-ниската цена на която можете да се снабдите с въглища.

Антрацитните въглища продавани в България са най-вече от областта Донбас в Украина и са със сравнително високо качество. Най-калоричен е антрацита като след това се нареждат черните, кафявите и накрая лигнитните въглища като всички видове могат да бъдат намерени на българския пазар.

Както при дървата, така и при въглищата има намаление извън сезона, което позволява да сключите по-добра сделка. Ако не сте сигурни в качеството на въглищата, които купувате, вземете само един чувал за проба и чак тогава се хвърляйте на големите количества.

Въглищата се нуждаят от правилно съхранение, а и отоплението на въглища е свързано с доста цапане, помислете къде ще складирате въглищата и как ще ги пренасяте.

3. Отопление с котел на пелети

Видове пелети

Видове пелети

Пелетите обикновено са пресовани стърготини, остатък от производство на дъски, мебели и др. Разпространението им тръгва от Швеция, където се използват масово, постепенно навлизат и в други европейски държави като Германия и Италия.

Смятани са за относително чисто твърдо гориво, защото отделят значително по-малко частици в атмосферата от дървата и въглищата, пепелта от изгорените пелети също е по-малко. По-чисти могат да се смятат и защото цапат дома по-малко от въглищата.

По-голямо количество пепел остава при горенето на въглища, но това съвсем не означава, че пелетите са по-ефективни. Качествени пелети отдават около 17 000 kJ/kg докато от килограм антрацит може да се извлече 35 000 kJ/kg, а цената му е малко по-ниска (380-400лв за тон Донбаски антрацит, данни 2013г.)

Намирането на качествени пелети на българския пазар е силно проблематично. Поради естеството на пресованата субстанция, пелетите абсорбират влага, което влошава качеството, а в много складове пелетите са буквално изсипани в калта и под открито небе. Некачествените пелети се ронят и разпадат, а високото ниво на влагата значително намалява КПД и оскъпява ползването на този вид гориво в котли за отопление. Към началото на 2013 добро качество пелети могат да се намерят на цени 400 – 450 лева за тон. Не се подлъгвайте с такива на по-ниска цена в 99% от случаите те са некачествени или напоени с влага.

Като гориво се справят добре по отношение на това, че се изгаря почти 100% от материала, но калоричността им е двойно по-ниска от антрацитни и каменни въглища, а цената по висока. По висока е и цената на пелетните системи, при аналогична мощност тези системи струват от 2 до 8 пъти по-скъпо от качествените котли на дърва и въглища предлагани от литовската фирма Стропува. Тази сериозна начална инвестиция в пелетна система за локално парно, както и по високите сезонни разходи за отопление спрямо дървата и въглищата я превръщат в неизгоден избор за българските домакинства.

Пелетите абсорбират влага и с течение на времето качеството им се влошава. Започват да се ронят и чупят лесно и след време стават неизползваеми, затова се налага да се съхраняват на подходящи за целта места.

Пелетни котли или котли на пелети успяват да достигнат, а в някой случаи дори да задминат КПД на парните котли на твърдо гориво. Много от тези пелетни котли разполагат с автоматични системи за запалване, регулация на изгарянето, подаване на гориво и почистване. Освен „нормалните“ термостат и програматор, много от парните котли на пелети са екипирани и с микропроцесорни модули управлявани чрез ЛСД дисплей.

Всичко това звучи страхотно, но пелетните котли далеч не са перфектни, всички тези екстри оскъпяват крайния продукт, правейки го в пъти по-скъп от котлите за парно Стропува. Цялата тази автоматизация усложнява схемата за локално парно, намалява надеждността на котлите и повишава риска от дефект. Конструкцията на котлите STROPUVA е елементарна и работи без снабдяване с електроенергия. Научете повече за отопление на твърдо гориво ТУК

4.Отопление на газ

Отопление на газ

Отопление на газ

По отношение на икономията отоплението на газ може да се сравнява с климатиците, но не и с инсталациите на твърдо гориво. Въпреки че газта запази цената си в последната година, отоплението на газ излиза около два пъти по-скъпо отколкото дървата и въглищата. Това отопление не може да се смята за икономично.
Газта е смятана за относително „чисто гориво“, защото отделя минимално количество токсични частици във въздуха след изгарянето си. Използването на газ също така елиминира и цапането, което се свързва с пренасянето и съхранението на твърдо гориво.
Първоначалната инвестиция необходима за газов котел приблизително се равнява на тази нужна за система на твърдо гориво при аналогични мощности.

5.Ток

Отопление на ток

Отопление на ток

От системите за отопление на ток има голямо разнообразие на пазара, в магазините може да намерите духалки, калорифери, конвектори, маслени радиатори и климатици
Безспорно инверторните климатици са най-евтиния вариант за отопление в сравнение с другите отоплителни уреди на ток. Скъпите японски климатици могат да се сравняват като ефективност с газовото отопление.
Климатиците са подходящи за отопление на апартаменти, колкото по-голяма обаче става отопляемата площ, толкова по- проблемно става използването им. За отопление на семейна къща на 2 етажа би било необходимо да се сложат няколко външни тела и вътрешно тяло за всяка стая. Това би направило системата непосилно скъпа, а не по-малки биха били и разходите за ток.
Отоплението на къща чрез електролиза е измама, продавачите разчитат на слабата техническа грамотност и наивитета на хората и ги лъжат с обещания за 400% КПД и подобни небивалици. Тази „секретна руска технология“ би следвало да бъде перпетум мобиле, но за съжаление истината е друга. Както един излъган ни сподели „тези отоплителни тела наистина топлят, но и сметките са жежки“.

6.Нафта

Отопление на дизел

Отопление на дизел

Нафтата има по-висока калоричност от другите горива изброени дотук, дълги години тя се е ползвала за отопление и в България. Нафтата обаче е и най-неикономичния вариант за отопление след повече от 10 години непрестанно увеличение на цената, през 2012 дори нашите по-богати съседи от Гърция масово се отказват от отоплението на нафта и купуват български дърва.